Bogen Kraniet

Kraniet (8-12 år)

Her får du et eventyr, der er bundløst hemmelighedsfuldt, kilder fantasien og mystificerer læseren på skønneste vis. Kraniet er frit fortalt henover et gammelt folkeeventyr af samme navn. Bogen egner sig godt til højtlæsning og vil fascinere en bred målgruppe af læsere. Den kan godt læses helt ned til fra 6-års alderen, medmindre den unge læser er særligt bange for kranier og skeletter.

En pige løber hjemmefra. Otilla, hedder hun. Hun løber gennem skoven, falder i den kolde sne og banker på en dør, hvor et kranie bor. Her var nogen af os nok løbet skrigende bort, men det gør Otilla ikke. Hun tager dette sære møde med ophøjet ro og indgår aftale med kraniet om, at det lukker hende ind i varmen, hvis hun til gengæld bærer det rundt i huset. Det er nemlig ikke så let selv at bevæge sig rundt i et hus, når man kun er et kranie.

Inde i huset er et bundløst sort hul, en kæmpe balsal og masker, der kun er til pynt. Og for det ikke skal være løgn, hjemsøges kraniet hver nat af et skelet uden hoved. Hvad i al verden skal alt dette betyde? Her sætter folkeeventyrets form sig igennem. Folkeeventyret er ofte lige netop karakteriseret ved samme uudgrundelighed, hvor læseren ikke altid får serveret en klar morale, men hvor fortællingens elementer til gengæld er så fængende, at læseren hænger på til trods.

Folkeeventyrets form bliver til Jon Klassens kunstneriske form. Sproget er ordknapt og fåmælt. Ofte svarer Otilla bare med et ”okay”, og det er også det ord, Otilla afrunder bogens handling med. Illustrationerne understreger denne æstetik. Otilla har samme lettere udtryksløse ansigtsudtryk hele bogen igennem. Hvad enten hun kæmper for sit liv i sneen eller har overvundet en udfordring, forbliver hendes mund en lige streg og røber ikke nogen psykologisk dybde. Farverne er sort og mystisk natgrå og brydes kun ved en orange farvetone, når en ild eller en op- eller nedgående vintersol kaster sit lys.

I efterordet forklarer Jon Klassen, hvordan han i sin tid læste folkeeventyret på et bibliotek i Alaska. Efterfølgende blev eventyret hængende hos ham, og han skrev Kraniet ud fra hukommelsen. Da han ved en bibliotekars hjælp med møje og besvær genfandt bogen med eventyret, var det meget anderledes, end han havde husket det. Ligesom folkeeventyr i gode gamle dage vandrede som mundtlig overleverede historier, der ændrede form og karakter i overleveringen.

Klik her, og lån bogen på biblioteket. Eller køb den hos din lokale boghandler.

Kraniet – et folkeeventyr fra Tyrol
Af Jon Klassen
Oversat fra engelsk af Dal Michaelsen
Jensen & Dalgaard, 2023
110 sider

Målgruppe: 8-12 år
Temaer: eventyr, gengangere, venskab
Læs også: Katten med den knurrende mave (6-11 år), som har lidt samme folkeeventyrlige æstetik. Den grafiske bog Hvidbjørn (7-12 år) er også baseret på et folkeeventyr, men har et udtryk, der er lidt mere velpoleret i en animationsstreg.
Hvis man går mere i retning af det mytisk eventyrlige er der gode titler som Den hemmelige rejse (8-12 år) og Solvogteren (8-12 år).

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!