Bogen Hvidbjørn

Hvidbjørn (7-12 år)

Det norske folkeeventyr om Kong Valomon har fået nyt liv i en flot grafisk fortælling med titlen Hvidbjørn. Maja Lundes genskrivning forholder sig interessant til eventyret, og Hans Jørgen Sandnes illustrerer sikkert og effektfuldt med en streg, der udspringer af animationstegningen.

Eventyrets franske pendant har gav stof til film (1946) og til Disneys Skønheden og udyret. Men Lunde drejer eventyret i en mindre romantisk og mere nordisk retning – prinsessetemaet nedtones, og historien har fået et klimabevidst touch.

I fortællingens optakt ser vi, hvordan den forkælede Prinsesse Eira forelsker sig i den rare Prins Valemon. Men da Valemon ikke gengælder hendes kærlighed, kaster hun i sit raseri en forbandelse over ham, så han om dagen er en bjørn og om natten menneske. Hvis nogen ser hans menneskeansigt, vil han være dømt til at leve som bjørn for evigt.

I en lille landsby bor den unge pige Liv. Hun har et stort hjerte for alt levende – naturen og dyrene – men trods sine gode intentioner går alt praktisk arbejde galt for hende. Familiens mangel på mad og fornødenheder forværres til stadighed. En tørke hærger landet.

Da Liv møder den talende bjørn, Valemon, i skoven, fornemmer hendes hjerte Valemons gode væsen bag bjørneskikkelsen. Liv drager med bjørnen til dens hjem i gletsjeren. Så familien har en mund mindre at mætte. Selvom Liv højt og helligt har lovet Valemon ikke at se på ham, når mørket falder på, driver hendes nysgerrighed hende til at bryde løftet. Katastrofen indtræffer: Valemon er nu bjørn for altid. Men Liv opgiver heldigvis ikke så let.

Både forfatter og illustrator har hver især lavet store børnebogssuccesser, og den grafiske Hvidbjørn føjer sig til i rækken med stor sikkerhed. Maja Lunde har blandt andet skrevet Solvogteren (8-12 år) og Hans Jørgen Sandnes har lavet serien Krypto (9-13 år), som er omtalt her på Læseland.

Klik her, og lån bogen på biblioteket, eller køb den hos din lokale boghandler.

Hvidbjørn
af Maja Lunde
illustrationer af Hans Jørgen Sandnes m. fl.
oversat fra norsk af Jeannie Morrigan Hee Malling
Turbine, 2023
229 sider

Målgruppe: 7-12 år
Emne: Venskab, kærlighed, tillid til omverdenen, familie, klimabevidsthed, omsorg for dyr og natur, løfter, trofasthed, det uperfekte menneske.
Læs også: Maja Lundes Solvogteren (8-12 år) og Hans Jørgen Sandnes’ Krypto-serie (9-13 år)

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!