Mogens og Mahdi-bøgerne egner sig godt til læseren, der vil have et godt grin uden at skulle kvæles i en masse tekst. Bøgerne er også gode til næsten-teenageren med læsevanskeligheder, som enten har været igennem eller er blevet for stor til Hundemand (9-11 år) og Kaptajn Underhyler (9-11 år).
Mogens og Mahdi er dovne, de vil have slik, de vil spille computer, og de gør alt for at slippe let om ved ethvert voksenkrav til dem. De er et par hårde negle – liiige indtil de står oppe på 10-meter vippen, eller halloween bliver lidt for uhyggelig.
Bøgerne sympatiserer med tweenageren, som egentlig godt gad være teenager, men endnu ikke helt er stor nok – og cool nok.
Mogens og Mahdis planer går altid galt på den ene eller den anden måde, og de er også en lille smule lette at gennemskue for de voksne, de prøver at snyde.
Morgens og Mahdi-bøgerne er super sjove. Man genkender tonen i dem fra Kim Fupz Aakesons Vitello-bøger (5-8 år), men serien her er trukket op i alder, så hovedpersonerne er tweenagere. Ligesom Vitello, er Mogens og Mahdi nogle værre møgunger. Men på en sød og skør og vildt genkendelig måde.
Genkendeligheden ligger også i Rasmus Bregnhøis tegninger, der om nogen formår at indfange hverdagsrealismen i sine tegninger og twiste den på en måde, der virkelig får læseren til at grine.
Mogens og Mahdi-bøgerne fås som enkeltstående bøger med hver en kort historie. Men jeg vil anbefale en af opsamlingsbøgerne, hvor der er enten 10 og 11 historier samlet i et album. De enkeltstående bøger ligner for meget bøger til småbørn, hvorimod opsamlingsbøgerne er mere ”rigtige” bøger med mange letlæste og hurtiglæste sider i.
Klik her, og lån bøgerne på biblioteket. Eller køb dem hos din lokale boghandler.
Mogens og Mahdi
af Kim Fupz Aakeson
illustreret af Rasmus Bregnhøi
Carlsen, 2016
103 sider
Målgruppe: 9-13 år
Tema: Humor, lidt tekst – mange tegninger, dovne tweenagere, cool og så alligevel ikke, venskab