Bogen Mira

Mira (9-13 år)

Bogserien om Mira udlåner jeg tit og ofte ud som børnelitteraturformidler. De fleste i målgruppen kender serie, og jeg tror ikke, jeg har mødt en læser, der ikke bare elskede bøgerne. Mira-bøgerne er lavet som tegneserie, dog lige med undtagelse af bogen Mira på lejrskole, som er en vælg selv handlingen-bog.

Mira bor alene med sin mor, som er sød, men selvfølgelig også vildt pinlig – når det er nytår danser hun med armene over hovedet og har læbestift på tænderne. Mira-bøgerne ser verden ud fra tweenagerens perspektiv og fanger alle de typiske hverdagsdramaer på en måde som er sjovt genkendelige. Sympatien ligger hos tweenageren, og læseren føler sig uundgåeligt set.

Her i den første Mira-bog starter en ny pige, Beate, i klassen. Beate ved alt om mode og kærlighed, og Miras bedste veninde, Naja, øjner chancen for et nyt spændende venskab, mens Mira, som ikke har prøvet at være forelsket, føler sig fuldstændig hægtet af. Forud for sin fødselsdagsfest for pigerne i klassen skifter Mira elefantplakaten på væggen ud med ”Teenboys”-plakaten, og alt det barnlige legetøj stuves ind i skabet. Men det lykkes alligevel Beate at ødelægge festen.

Problemerne løses heldigvis lidt efter lidt, og måske er Naja ikke helt så kæresteinteresseret alligevel. Måske kan trekløveret Mira, Louis og Naja finde sammen igen?

Rasmus Bregnhøi, som illustrerer bøgerne, er ligeledes en mester i at fange hverdagsdetaljerne og give dem et humoristisk tvist. Små tidstypiske deltaljer titter frem i boligindretningen: mumikoppen, Matisseplakaten, designertæppet i form af en ”skydeskive”. Undervejs ser man Miras insta-moments, som også er klassiske – skøre ansigter med veninderne, det nyindrettede værelse, hyggelørdag på burgerbar, kærestedag (eller i hvert fald et forsøg på sådan en).

På en meget sød og uskyldig og realistisk vis inddrages denne dokumentation fra de sociale medier – også billederne fra veninderne, som kan være svære at kigge med på, hvis man ikke selv skal noget fedt i sommerferien.

Mira-bøgerne er ikke grafiske dagbøger, men de går tæt på Miras hverdagsoplevelser og har en del ligheder med fx Myntes dagbog (10-13 år)

Klik her og lån bogen på biblioteket, eller køb den hos din lokale boghandler.

Mira
Af Sabine Lemire
Illustreret af Rasmus Bregnhøi
Gyldendal, 2017
99 sider

Målgruppe: 9-13 år
Tema: veninder, venskab, manglende forelskelse
Læs også: Myntes dagbog: Ingen venner, hvad nu? (10-13 år), Allerbedste Molly (7-10 år)

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!