Bogen Spillet

Spillet (10-14 år)


Temaer: AI, kunstig intelligens, venskab, forældresvigt, dystopi, gaming, spænding, en parallel-verden

Spillet er en tankevækkende spændingsbog om gaming og kunstig intelligens. Hvad nu, hvis kunstig intelligens bliver i stand til at operere på egen hånd? Hvad hvis den løber løbsk for mennesket? Bogen er velskrevet og optegner fascinerende perspektiver for brugen af AI på en måde, der taler ind i den unge læsers erfaringsverden.

Lui bor alene med sin mor. Moren er begyndt at blive dement og spiser røde og lyseblå piller. Hun er slet ikke sig selv længere. Luis far er forsvundet. Lui ved ikke hvorfor eller hvorhen, og moren kan ikke give ham svar.

Faren var en stor computernørd og god til at kode spil. Da Lui taber sin telefon i toilettet og tager sin fars gamle i brug som erstatning, begynder der at ske sære ting. I kælderen finder Lui et skjult kontor fyldt med farens gamle computer-grej, og Lui og vennerne er så dumdristige, at de prøver nogle mystiske headset med påskriften ”SR” – Simulation Reality, som de finder dernede. Det skulle de aldrig have gjort …

En dyster parallelverden sniger sig ind og overtager virkelighedens verden. Det nære og fortrolige viser sig på skræmmende vis at være fordrejet og væmmeligt. Uhygge-grebet kender vi også fra børnebogsklassikeren Coraline (11-13 år), hvor der optræder en forvansket spejlverden, der ved første øjekast er helt som den hjemlige – men hvor det viser sig, ondskaben har taget sin plads.

Bogens ydre er meget indbydende. I mit arbejde som børnelitteraturformidler erfarer jeg også, at den er let at få afsat til målgruppen i biblioteksudlånet. Forsiden er flot, dramatisk og mystisk. Emil Landgreen har i en årrække illustreret blændende smukt til forskellige børnebøger. Men i serien Myter fra mørket, som Spillet er en del af, er han forfatter – og en rigtig dygtig en af slagsen.

Klik her, og lån bogen på biblioteket. Eller køb den hos din lokale boghandler.

Spillet (10-14 år)
2. del af serien Myter fra mørket (bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden)
Af Emil Landgreen
Forlaget Bolden, 2023
246 sider

Læs også: Coraline (11-13 år) af Neil Gaiman, hvor uhyggen også består i den parallelle verden, som er næsten som vores velkendte, men viser sig at bedrage. Adam O’s Gro (10-13 år), som også bor hos en pillespisende mor, og hvor verden ligeledes bedrager. Stemningsmæssigt minder de to bøger lidt om hinanden. 1. del af serien Myter fra mørket, Metro (10-14 år)

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!