Bogen Gro

Gro (10-13 år)

Adam O. har beriget os med en ny dystopisk verden at dykke ned i. På velkendte københavnergeografiske steder snor fiktionen sig rundt og fortryller og forvrænger verden, som vi kender den. Lige så dejligt og finurligt og velskrevet som successerien Den rustne verden gjorde det. Men universet er mere dystert, som en slags børnelitteraturens Gotham City – en ordentlig gang industrielt og mentalt forfald.

Hovedpersonen Gro skiller sig ud. Huden i hendes ansigt er furet ser forkert ud, og hun står for skud som mobbeoffer i skolen. Gro vokser op alene med en psykisk syg mor, og med hunden Leika som loyal forankring. Brudstykker af fiktive historier vælder frem i hende og får liv og går igen i virkelighedens verden.

Men verden er af lave. Skyggemuserne forvansker historierne, og porten til Biblioteksskoven er ved at lukkes. Historier udvandes og bliver alle ens. Ja, faktisk vil menneskene slet ikke længere have historier, det er som at plante fortællinger i forgiftet jord, som det hedder.

I et univers mættet med litterære referencer og sort/hvide linoleumsillustrationer kæmper Gro for litteraturens overlevelse. Læseren skal stå lidt mere på tæer her for at hænge på end i Den rustne verden. Men det inderlige venskab med hunden Leika og med den fordrukne Frank, og dramatikken omkring dem begge, holder læseren berørt og på krogen fra først til sidst.

Håbet ligger i barnets historier, i Gros historier, og de er bestemt ikke som alle de andre.

Reserver bogen på biblioteket, klik her

Gro
Af Adam O.
Høst & Søn, 2022
155 sider

Målgruppe: 10-13 år
Tema: anderledes, dystopi, venskab, hyldest til fantasien og historierne
Læs også: Den rustne verden

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!