Jeg er Luca

Jeg er Luca (11-14 år)

Jeg er Luca er en grafisk fortælling om den transkønnede Luca. Lucas og hendes familie er flyttet fra USA til Frankrig. Forældrene er franske, og man forstår, at familien ønsker, at Luca skal lægge en svær fortid bag sig og have en ny start.

Luca starter i 6. klasse og får en flyvende god ny start. Hun får hurtigt en god veninde. Hurtigt bliver hun så tryg, at hun betror sig til den nye veninde om sin hemmelighed.

Veninderne kaster sig ud i at spille musik sammen, og Lucas sangtalent får lov at blomstre. Men da veninderne forelsker sig i den samme dreng, vakler det hele. Og hvad med den hemmelighed, Luca har betroet veninden? Vil den blive brugt imod hende?

Livet som transkønnet byder på dilemmaer, der får Luca til at føle sig helt alene i verden. Bogen er dog gennemstrømmet af en grundlæggende optimisme på Lucas vegne.

Plottet er forholdsvis simpelt. Bogens forfatter/illustrator, der også har produceret animationsfilm, laver et interessant fortællemæssigt greb, hvor bogens historie fortælles kort, enkel og fængende, og slutningen får lov at stå ganske åben. På den måde skitserer bogen den præmis, Luca lever med som transkønnet: at livet er vidunderligt skønt, at det er guld værd at have en familie og venner, der forstår hende og bakker hende op. Men læseren forstår også, at det nok desværre heller ikke er sidste gang, Luca kastes ud i dilemmaer og rammes af ensomhedsfølelsen.

Læseren efterlades i det store mulighedernes rum og må selv gætte på historiens videre forløb. Hvad byder Luca fremtid på? Hvad kommer hun til at slås med? Mon verden og den offentlige bevidsthed i de kommende år forandrer sig, så det bliver lettere at være transkønnet?

Klik her, og lån bogen på biblioteket. Eller køb den hos din lokale boghandler.

Jeg er Luca
Af Jean-Loup Felicioli
Oversat fra fransk af Francois-Eric Grodin
Gyldendal, 2022

Målgruppe: 11-14 år
Emne: transkønnet, venskab, søskendekærlighed, den støttende familie, kærlighed
Læs også: Vi skulle have været løver (11-14 år) og Jeg er Leona (11-14 år), som ligeledes fortæller historien om en transkønnet tweenager.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!