Bogen Happy Happy

Happy Happy (11-15 år)

En øjenåbnende beretning om fordomme, der opstår på tværs af sociale skel. Humoren i Happy Happy fanger en bred gruppe af læsere ind. Ethvert ungt menneske, der værdsætter en realistisk roman med noget på hjerte, vil være mesterligt underholdt.

I romanen møder vi 13-årige Urban, eller Ubbe, som han kaldes, der bor alene med sin far. Henne i skole undgår dansklæreren behændigt Ubbes blik, mens han underviser om de 5 socialklasser, man kan inddele Danmarks befolkning i. Ubbe befinder sig nemlig nederst i dette hierarki.

Med Lars Larsens (dyne-Larsens) sociale opstigning som forbillede tager Ubbe kampen op med sin socialklasseplacering. Som en godgørende engel melder Lars Larsen sig i de svære situationer og giver ham styrke til at kæmpe videre og tage de rigtige beslutninger.

”Rige svin” kalder faren de velstillede. Faren arbejder på genbrugsstationen, og hans dagligdag bekræfter ham i denne ”dem og os”-tankegang. Da Ubbe ved et tilfælde pludselig indrulleres i golftræning, sørger han da også for at holde det hemmeligt for faren. Ubbe har virkelig talent for golf, viser det sig. Hans gebærden på golfbanen og i de velhavende kredse er lattervækkende sjovt beskrevet.

Som altid leger Mette Vedsø vidunderligt med sproget. ”Hvad er dit handicap?”, spørger den rige enke, der forærer Ubbe sin afdøde mands svimlende dyre golfkøllesæt. Ubbe er som person grundlæggende ressourcestærk, men hvad er hans sociale handicap? Det undersøger bogen på tankevækkende vis.

Happy Happy er en bittersød beretning om en mor, der døde, før Ubbe lærte hende rigtig at kende, og alle fordommene og barriererne, som et barn fra en såkaldt lavere socialklasse lever med. Bogen gør os kloge på de små mekanismer, der ligger under alle vores sociale konstruktioner, og som hverken børn eller voksne er tilstrækkelige opmærksomme på. ”Mennesker er mennesker” er bogens mantra, og bogen viser os med al tydelighed, at socialklasse ikke er så vigtig for, hvem man egentlig er som menneske.

Lån bogen på biblioteket ved at klikke på linket her, eller køb den hos din lokale boghandler.

Happy Happy
Af Mette Vedsø
Høst & Søn, 2021
155 sider

Målgruppe: 11-15 år
Tema: Sociale skel, klasseforskel, venskab, mennesker og ligeværd

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!