Bogen Jeg overlevede Pompejis ødelæggelse år 79

Jeg overlevede Pompejis ødelæggelse år 79 (9-13 år)

“Jeg overlevede …“-serien går gerne rent ind hos flertallet af de børn, jeg teaser den for i min rolle som børnelitteraturformidler. Jeg møder en del børn, som starter med at forklare mig, at de ikke vil læse fantasy, og at de ikke vil have bøger om venskab. De vil helst læse noget, der virkelig er sket. Hos denne type læser plejer serien at hitte.

Det kan godt være, at sproget ikke synger lyrisk for ørerne, og at historierne ikke er synderligt originale, måske endda lidt patetiske. Men det historiske stof får liv og bliver fundamentalt spændende for barnelæseren. Læseren identificerer sig let med hovedpersonen, der har omtrent samme alder som de børn, der læser bogen.

I Jeg overlevede Pompejis ødelæggelse år 79 er det 11-årige Marcus, der fortæller. Vi følger tiden op til det store vulkanudbrud. Marcus er slave i oldtidsbyen Pompeji. Vi hører om klædedragterne, om hverdagen, og hvad man spiser.

I bogens begyndelse er Marcus blevet væk fra sin far, Tata. Da han ser ham igen, er det i rækken af slaver, der skal tvinges ind i gladiatorkampe. Faren reddes af Marcus i sidste øjeblik, men på deres flugt op i bjergene går det op for dem, at Vesuv er ved at gå i udbrud. Kan de nå at redde byen? Kan de redde sig selv?

Det lyder måske voldsomt, at en 9-årig læser fiktive øjenvidneberetninger fra verdenshistoriens grumme katastrofer, men bøgerne i serien balancerer stoffet, så det ikke bliver alt for uhyggeligt for den unge læser.

Bagerst i bøgerne er der facts om de historiske begivenheder og forslag til videre læsning.

Lån bogen på biblioteket ved at klikke på linket her, eller køb den hos din lokale boghandler.

Jeg overlevede Pompejis ødelæggelse år 79
af Lauren Tarshis

oversat fra engelsk af Klavs Brøndum
Gads Børnebøger, 2021
97 sider

Målgruppe: 9-13 år
Tema: historisk fortælling, barnefortæller, dramatisering af historiske hændelser
Andre bøger i serien: Jeg overlevede Titanics forlis i 1912, Jeg overlevede den nazistiske invasion i 1944, Jeg overlevede den 11. september 2001

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!