Bogen Hør lige her!

Hør lige her! (13-15 år)

Hør lige her! er en grovkornet sjov beretning om køn og identitet. Godt balanceret midt mellem to kulturer. 15-årige Mahmoud har pakistansk baggrund og bor med sine forældre og 10-årige lillebror i Oslo. Mahmouds fortælling karikerer klukkende morsomt både det skandinaviske frisind og indvandrermiljøet i boligblokkene. Men det er kærlige drillerier, skrevet af en forfatter med hjertet i begge miljøer.

Sådan fortæller Mahmoud om onklen, på besøg fra Pakistan, som han med fuldt overlæg skræmmer livet af – og duperer – med de topløse nordmænd i byens sommervarme parker. Eller om farens mave-/ tarmproblemer, som blokkens multikulturelle udbud af selvbestaltede ”mediciner”-husmødre diskuterer og kommer med farverige intime løsninger på ved højlydt at råbe på tværs af altanerne.

Men Mahmouds beretning er også et skævt smil og en albue i siden til nordmændenes indbildte rummelighed og selvtilstrækkelige hygge: “Hør lige her! Jeg skriver den her bog, fordi norske nordmænd elsker sådan noget. De elsker, at en udlænding, sådan en lidt undertrykt og usleben diamant, sætter sig ned og skriver en bog eller to. Om, hvordan det ”i virkeligheden” er at være brun, om alle arrene, om al smerten, alle problemerne. Du ved, fordi de ikke rigtig tør tale med os. De tror, vi nakker deres taske, så snart de kommer i nærheden af os. Så er det bedre at læse en bog, bro. På afstand.”

Faren kører taxi, moren gør rent. På den vis er familien ren indvandrer-kliché. Men lillebror Ali interesserer sig for romantiske Bollywoodfilm og Disneyprinsesser – ikke fordi, han er forelsket i dem, eller fordi han vil score en af pigerne fra klassen. Langsomt går det op for Mahmoud, at det er fordi, Ali ønsker at være som dem, klæde sig som dem. Og hvordan går det i spænd med blokkens machokultur? Anderledes end man skulle tro. En virkelig rørende og underholdende beretning.

Hør lige her!
af Gulraiz Sharif
oversat af Nete Harsberg
Gyldendal 2021
174 sider

Målgruppe: 13-15 år

Læs også: Indlægget Køn og identitet i børnelitteraturen, boganbefalingen Vi skulle have været løver (11-14 år)

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!