Bogen Gulduret

Gulduret (7-10 år)


En fortælling om at holde af hverdagen og om alt det smukke, man tager med sig, når man mindes en man har elsket, men mistet. Gulduret rammer alle i målgruppen uanset litterære præferencer. Selvom emnet umiddelbart lyder sørgmodigt, er der også meget andet på spil her i bogen; spænding, fest og gaver og gåder.

Sophias bedstefar dør få uger før hendes 10-års fødselsdag. Hvert år på hendes fødselsdag lavede han hende en skattejagt. Men i år er han der ikke. Eller, det vil sige, forældrene overrækker Sophia en skattekiste med et brev, som bedstefaren nåede at lave til hende, inden han blev til en engel. I skattekisten er et magisk guldur, der sender hende ud på sit livs skattejagt. En skattejagt, hvor mindet om bedstefaren sætter sig i alle hendes sanser og bliver lyslevende.

”Hverdagen er min yndlingsdag”, sagde bedstefaren. Citatet står endda på hans gravsten. Men Sophia synes hverdag er trist, og kun fødselsdage er værd at leve. Uret i skattekisten, som bedstefaren efterlader hende, er magisk og kan skrue tiden frem, så hun ikke behøver at gennemleve de kedelige hverdage.

Næppe er den ene fødselsdag slut, før hun drejer viseren et år frem og tager fat på den næste fejring. Et år, og et år til. For hvert år er der endnu et lys i lagkagen, og hvert år bliver gaverne større. Ærgerrigheden efter flere fødselsdage og endnu større gaver får hende til at dreje og dreje og dreje på gulduret, og læseren må sidde med tilbageholdt åndedræt og vide, at det her kommer til at gå galt.

Signe Kjærs illustrationer jonglerer flot med urværker og organiske blomster og dufte. Sophias tilbageblik står i erindringens blå tone, og Sophia selv har blåt viltert hår.

Romantikkens blå blomst, som digteren Novalis var ophavsmand til, blev selve billedet på den romantiske længsel og poesiens essen. Sophias kornblomst er da også netop sindbilledet på den længsel og poesi, som i det hele taget gennemsyrer Gulduret i både tekst og billeder. Hold da op, alt sammen så smukt komponeret og kogt ind til 61 begivenhedsrige sider.

Klik her, og lån bogen på biblioteket, eller køb den hos din lokale boghandler.

Gulduret
af Sarah Engell
illustreret af Signe Kjær
Carlsen, 2022
61 sider

Målgruppe: 7-10 år
Emne: Længsel, fødselsdagslykke, skattejagter, tabet af bedsteforældre, hverdagskærlighed, viden om naturen

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!