Dybt original skildring af et Danmark og en verden, der er kørt helt af sporet. Flugten fra Danmark efterlader sin læser berørt og tankefuld. Snyd ikke dig selv for denne læseoplevelse – læs den højt med dit barn. Kan også selvlæses fra omkring 10 år. Alle typer børnelæsere vil fascineres af denne historie.
Danmark ligger begravet i affald og skrot. Den danske befolkning er rykket til Grønland og bor under en beskyttende plexiglaskuppel. Vi befinder os i et forlorent fremtidsscenarie med selvkørende biler, plasticgræs og perlegrus. Hvor Onkel Dunkel indoktrinerer børnene med systemets børnelærdom.
Her møder vi fire karakterfaste børn. En søskendeflok, hvor den yngste går i 0. og den ældste i 8. klasse. Begge forældre arbejder i Positivitetsministeriet. Forældrene er systemmedløbere på den mest komiske vis og samtidig en karikatur på vor tids moderne fraværende forældre. Deres arbejde går ud på at forvanske sproget, så man kun kan tale systempositivt, og alt bare er plus-plus godt. Lidt som den newspeak vi kender fra George Orwells 1984-verden.
Er der et sted, man skal finde håb for den frie tanke, er det hos børnene. Ikke mindst de fire, vi følger. Drengen Peter er åbenlyst systemkritisk og erhverver sig forbudt viden om det tidligere København ved hjælp af gamle bøger, der løbende konfiskeres i skolen.
Børnenes bedstefar bor i Sverige, der ikke er skrot-ramt som Danmark. Også han står i opposition til systemet. Besøgene hos ham er et frirum, som børnene indbyrdes minder hinanden om og fortæller historier fra. Det er netop på vej til ham, børnenes jetbot havarerer, så de styrter ned i det forladte Danmark. Herfra må de fire børn kæmpe sig vej gennem affaldsbjerge og slås mod ondskabsfulde droner og robotter. I håb om at nå til Sverige med livet i behold.
En gammel minerobot giver børnene følgeskab. Skrot, kalder de ham. Det udvikler sig til et rørende venskab. Med sin enorme størrelse og robusthed er han en uundværlig hjælp på turen. At skruer og tandhjul kan kombineres på en måde, der resulterer i en så trofast, omsorgsfuld og selvopofrende skabning, er helt mirakuløst. Hidtil har hans eneste venner være nogle små snegle, han fordrer og passer på. Der er noget poetisk over hans skrumlede, ensomme og storhjertede væsen.
Som en anti-fortælling til Nils Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige trækkes vi gennem et mareridtsbillede af vores hjemland, der er forvandlet til en kæmpemæssig losseplads. Førerløse fly dumper skrot og udtjente robotter ned i de utallige nedkastningszoner. Børnenes farefulde færd starter i Aarhus og går derfra ned gennem Jylland, over Lillebæltsbroen, gennem Nedkastningszone Fyn, over Storebæltsbroen. Gennem en geografi, der på en og samme tid er velkendt og forvansket til uigenkendelighed. Til sidst går jagten rundt i den mest børnekære del at København. Rundt i det der en gang var Tivoli, Rådhuspladsen og Langebro. Beskrivelserne vækker på én gang gru og fascination hos læseren.
”Sådan vil jeg ikke have, Danmark skal blive”, sagde min 8-årige. Scenariet med skrotdanmark og plastichavet gjorde stort indtryk og satte mange tanker i gang. Men fortællingen er ikke bare et dystopisk skræmmebillede. Det er også en spændende historie om nogle børn, som er handlekraftige på den fede måde. Som står imod og kæmper for det, de tror på. På forbilledlig vis kæmper de børnenes fælles sag mod de forskruede voksne. Bogen var min bedste børnelitterære læseoplevelse det forgangne år. Den rørte mig på samme måde som Greta Thunbergs samlende kraft blandt børn og unge også gjorde det. Kom så unger! Fremtiden er jeres, litteraturen er jeres!
Serien er i skrivende stund – meget velfortjent – nomineret til både Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris og Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.
Flugten fra Danmark (bind 1, ud af 3)
Serie: Den rustne verden
Skrevet og tegnet af Adam O.
Høst & Søn, 2019
162 sider
Målgruppe: 8-13 år
Type: Fremtidsdystopi, miljø, søskendesammenhold, et anderledes Danmark, robotter, fremtidsteknologi, børnenes fælles sag.