Bogen En sæl som ven

En sæl som ven (7-12 år)

Venskaber opstår, hvor man mindst forventer dem. Carls venskaber bogen igennem er i sandhed sælsomme – men ikke desto mindre værdifulde. Bogen er lavet af samme vidunderlige makkerpar, som skrev og tegnede og blev præmieret for bogen Slimfjorden (8-12 år). Ligesom i Slimfjorden har vi med en hovedperson at gøre, der forsvinder ind i en detaljeret viden om naturen og udviser stor omsorg for naturen. I En sæl som ven er det botanik og en gammel prydhave, der er omdrejningspunkt for passionen.

Carls bedste ven er ikke en fra klassen. Det er naboen Ewald. Ewald er så gammel, han husker dårligt. Men sammen har de en fælles lidenskab for botanik og havearbejde. Ewald har lært Carl om alle havens planter, og Carls herbarium vokser stødt. Ewald husker bedst hændelser fra gamle dage.

Men ved historiens begyndelse er balancen ved at tippe. Hændelserne fra gamle dage er begyndt at køre i ring for Ewald og være usammenhængende, og nu er det Carl, der må fortælle Ewald om planterne i haven.

Kommunen har udstyret Ewald med en mekaniske babysæl, der aktiveres ved lyden Ewalds stemme. Og ved lyden af Carls stemme, viser det sig. Når Ewald falder i søvn i havestuen, låner Carl nemlig sælen, der er varm og blød og vrikker og giver vellyde – og trøst, når Carl tænker på episoder i skolen, der gør ham ked af det.

Sådan har de to venner deres egen lille boble, hvor de hver dag mødes og sidder i Ewalds havestuen og drikker appelsinvand. Trygt og uforstyrret – lige indtil Berkan fra Carls klasse begynder at trænge sig på og komplicerer sagerne.

Kathrina Skarðsás farvemættede illustrationer taler til sanserne og henvender sig til beskueren med et meget stort nærvær. Babysælen på forsiden får hurtigt øjenkontakt med barnelæseren og er helt uimodståelig – den gør sig til præcis som i bogen.

Klik her, og lån bogen på biblioteket. Eller køb den hos din lokale boghandler.

En sæl som ven
Af Sarah Lang Andersen
Illustrationer af Kathrina Skarðsá
Vild maskine, 2023
97 sider

Målgruppe: 7-12 år
Bogens temaer: kunsten at være anderledes, venskab i mange afskygninger, demens, alderdom, sorg, botanik, et møde mellem livsaldre, kærlighed til planter.
Læs også: Slimfjorden (8-12 år), som er lavet af samme forfatter og illustrator og i samme bogformat.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!