Bogen Slimfjorden

Slimfjorden (8-12 år)

Hold nu op, sikke en debut! Stående applaus her fra Læseland. Forbered jer på en helt og aldeles anderledes bog, kast jer ud i det! Måske får I en lige så stor læsesucces som hjemme hos os. Slimfjorden er sært god og rigtig flot skrevet. Den tager fat på temaer, der interesserer mange børn: Fascination af naturen, barnets nysgerrige undersøgelse af verden, kærligheden til dyr. Vi trækkes ind i barnets fantasifulde virkelighed, og der fortælles med en snært sørgmodighed og en skør, skør humor.

Hvis bogen højtlæses, vil de fleste børn hænge på. Når det kommer til selvlæsning, er jeg mest tilbøjelig til at anbefale den til det læsevante barn.

Drengen Elias bor ved fjorden med sin familie. Elias gør sig milliontusinde ethundrede millioner tanker om verden omkring sig og er lidt af et sludrechatol, når munden løber over med alle tankerne. I fjorden kommer der flere og flere gopler, har Elias bemærket. Gopler, der er selvlysende, når mørket falder på. Gopler, som skvulper rundt i fjorden, så den mister sin friskhed og bliver slimet og klæg. Slimfjorden, er han begyndt at kalde den.

Elias har en teori om, goplerne er rumvæsner. Han moser gopler ned i glasflasker, som han opbevarer og studerer på sit værelse. Han steger også et par stykker på sin mors bedste pandekagepande for at se, om rumvæsnerne udklækkes ved høj varme.

Goplerne var til i verden lang tid før dinosaurusserne. Elias har set en film om, at kun goplerne vil være tilbage, når alle øvrige arter er uddøde. Også birkesaften, som Elias’ familie ivrigt tapper og indkoger, har været tappet i mange tusind år, og sådan svæver Elias’ fantasi frit rundt i alt dette tidløse evige og apokalyptisk bekymrende.

Elias er lidt alene med sin gople-teori, men får selskab af en vildfaren elg fra Sverige, som han taler svensk med, og en hostende og dødeligt syg ulv, der er indvandret fra Tyskland, som han udveksler tyske gloser med. Sammen med sine to nye venner vil Elias undersøge, om der også er gopler ude i det store hav. Klassens hyttetur går meget belejligt til et sted nær havet. Men hvordan får man lige smuglet en svensk elg og en syg ulv ubemærket med i bussen?

Findes de to dyrevenner kun i Elias’ fantasi? Jeg spurgte min 8-årige, hvad han troede. Han syntes ikke, der var tvivl om, at dyrene fandtes, for Elias havde jo lige talt med dem. Elias’ familie lytter dog ikke til hans historier om elgen og ulven. Alvoren går først op for dem, når tv-speakeren fortæller dem om ulvens indtog i landet. Goplerne bliver flere og flere, det bekræfter Elias’ natur og teknik-lærer, Stine. Elias har fat i den lange ende. Den er gal med naturen. Elias ser det.

Slimfjorden tegner et flot portræt af barnets drømmende tids- og virkelighedsopfattelse, som fanges og forstærkes eminent af Kathrina Skarðsás illustrationer. De er farvemættede og domineres af havets dybe mørkeblå og lysende magisk grønt.

Vi grinede, så tårerne sprang herhjemme, over den vanvittige kamel-sang, eleverne synger i bussen. Og over det faktum, at elge kun kan svømme ligeud. Alt det bøvl, det kan afstedkomme for en elg, der ad vanvare svømmer ud fra Sverige uden en jordisk chance for at vende om før den danske kyst. For ikke at tale om, hvor galt det kan gå, hvis den først træder ud i Nordsøen med næsen vendt mod England.

Jeg var helt solgt første gang jeg læste bogen. Men det er ikke det væsentlige. For Slimfjorden er børnenes litteratur, og for børnenes litteratur er det ikke nok, at midaldrende voksne som jeg begejstres og kan se talent og litterære kvaliteter. Det væsentlige er, at min 8-årige også var fascineret og opslugt. ”Den var vildt god”, konkluderede han. Det bliver også Læselands konklusion.

Slimfjorden
Af Sarah Lang Andersen
Illustreret af Kathrina Skarðsá
Vild Maskine 2021
76 sider

Målgruppe: 8-12 år

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!