Bogen En sær fætter

Tove tænker – En sær fætter (9-12 år)

Bogserie til tænksomme typer med sans for livets store spørgsmål. En sær fætter ruster os alle til næste familiefest. Lad dit barn møde en bog, der er helt særlig og anderledes end gennemsnittet.

En sær fætter tager sit udgangspunkt i familiefesten, mormors runde fødselsdag, med morbror, tanter, onkler og fætre. Et familiemøde på godt og ondt. Som altid skal Tove sidde ved siden af fætter Frank til festen. Bare fordi de to er lige gamle. Ulideligt bedrevidende fætter Frank, der taler fransk og spiller Mozart på klaver. Han er endda startet på Toves skole, fordi han blev drillet på den gamle. ”Man har den familie, man har”, formaner Toves mor forud for festen. Men det er ikke kun Tove, der får nok af visse familiemedlemmer. På vej hjem fra festen er det moren, der må have luft for noget af alt det, hun har stået model til under festen. Og Tove, der må minde mor om hendes egen formaning.

På sælsom vis formår Mette Vedsø at skrive hele essensen af familiefester frem. At det er barnet Tove, der tænker det hele, giver sproget frihed til at beskrive på en meget ligefrem vis. Betragtningerne er umiddelbare, klare og kloge. Begivenhederne i Tove tænker-bøgerne er nogen vi alle kender i den ene eller anden afskygning. Hverdagsbegivenhederne omsættes til sprog, så englene synger. Poesien ligger i detaljen. Valget af ét ord fremfor et andet, pausen, den afbrudte sætning. Det er altid en stor nydelse at høre ens egne erfaringer fortalt skarpt og flot. Det er vel noget med, at man som læser føler sig set og forbundet med bogen, forfatteren og andre læsere.

Bøgerne er umiddelbart lette at læse. De er korte og kan læses i en haps. Udfordringen ligger i, at barnelæseren skal acceptere, at bogen ikke arbejder ud fra en gennemsnitlig spændingskurve, men i højere grad skal elskes, fordi den bringer genkendelsens smil frem på vores læber. At man skal nyde, hvordan bogslutningerne binder finurligt fine løkker på de livsfilosofiske overvejelser. Jeg tænker, der er en rigtig god øvelse at læse denne type bog. Den minder vores børn om, at bøger er forskellige og vil noget forskelligt med os.

Tove Tænker-serien skal på min Gode bøger-liste, så jeg husker at formidle den til børnelæserne på biblioteket. Når jeg anbefaler bøger i bogudlånet, risikerer jeg let at anbefale de ”sikre bøger”, som passer på alle. Men faktisk er der ikke noget bedre, end når man lige får talt sig lidt mere ind på børnelåneren og får bogmatchet barnet med det helt rigtige. Tove tænker-serien vil jeg give til det tænksomme barn, der læser godt i en tidlig alder. Sådan en 9-10 år. Men faktisk skal den også anbefales højere op. Der er bare lige det med seriens første bind, Dobbelt så gammel, at Tove her kun er 8 år. Det kræver lidt formidling af bogen at få en 12-årig til at fatte interesse for en 8-årigs livsbetragtninger. Heldigvis er Tove blevet 10 år i seriens anden udgivelse Alene i London. Det klæder Tove godt rent aldersmæssigt at være mere i øjenhøjde med sin målgruppe. Jeg forestiller mig, at Tove her i En sær fætter også er rundet de 11 år.

Familiefesten får et efterspil, da Tove møder fætter Frank henne på skolen. Tove har hidtil holdt skjult for veninderne, at Frank er hendes fætter. Men nogle hændelser på skolen får Tove til at se sin fætter i et nyt lys. Noget i Franks væsen kalder på Toves sympati og får hende til at stå ved familierelationen. Selvom Frank er for meget, kan man åbenbart godt have et svagt punkt for sin håbløse familie. Noget binder én sammen. ”Familie er sådan både-og”, konkluderer skoleveninden Gudrun. Og det er i virkeligheden bogens kloge sammenfatning af begrebet ”familie”.

Stine Illums poetiske illustrationer passer perfekt til bøgerne. I øvrigt er det også Stine Illum, der har illustreret den grafiske roman Ønskekuglen (2020, 9-14 år) af Mette Vedsø. Både denne og Hest horse Pferd cheval love (2017, 11-14 år) kan jeg anbefale lige så varmt til målgruppen som Tove tænker-bøgerne. Mette Vedsø har skrevet alt lige fra billedbøger, letlæsningsbøger og helt op til ungdomsromaner – alle rigtig læseværdige.

Tove tænker-bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden og i vilkårlig rækkefølge. Selvom der er en aldersmæssig progression, og nogle veninderelationer i klassen udvikler sig fra bog til bog.

Tove tænker – Dobbelt så gammel (2016)
Tove tænker – Alene i London (2017)
Tove tænker – Aarhus for altid (2018)

Tove tænker – En sær fætter
Skrevet af Mette Vedsø
Illustreret af Stine Illum
Jensen & Dalgaard, 2020
66 sider

Målgruppe: 9-12 år
Type: Familie, venskab, tænksomhed, ondskabsfulde drillerier, kunsten af være anderledes.

Var Tove tænker et hit, så prøve også med:
Ønskekuglen af Mette Vedsø (2020, 9-14 år)
Hest horse Pferd cheval love af Mette Vedsø (2017, 11-14 år)
Alfred og gabestokken af Jesper Wung-Sung (2018, 10-13 år)
Ella er mit navn vil du købe det? af Mette Hegnhøj (2014, fra 11 år)
Louis Jensens forfatterskab.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!