Mit navn er Justice

Mit navn er Justice – Mordene på Highbury House (10-13 år)

Engelsk mordmysterie i børnehøjde. Mit navn er Justice er sådan en serie, stort set alle børn vil kunne lide, uanset hvilke genrer de ellers plejer at læse. Forfatteren, Elly Griffiths, er prisvindende voksenkrimiforfatter og fører os gennem mysteriets labyrint med sikker hånd. I passende, vel-timede afsløringer trevles mysteriet op. Bøgerne egner sig til både selvlæsning og højtlæsning og er god underholdning for både børn og voksne.

”I samme sekund Justice Jones fik øje på skolen, vidste hun, at det var et sted, hvor der kunne begås mord.” Sådan kickstarter bogens første sætning detektivmysteriet. 12-årige Justice har måneden forinden mistet sin mor, og de triste omstændigheder får nu faren til at sende hende på kostskole. Hen til et helt andet miljø end morens trygge hjemmeskole. Ankomst 9. okt. 1936.

Justice har næse for mysterier. Hun har det simpelthen i blodet. Hendes far er forsvarsadvokat (ofte for mordere), og hendes mor var kendt for sine veldrejede detektivromaner. I notesbogen noterer Justice alle sine betragtninger og lister over mistænkte ned, så de senere kan granskes. ”Risiko for mord: Høj” noterer hun, allerede inden hun er helt fremme ved skolen.

Som Draculas slot tårner skolen sig op. Gangene er iskolde, maden elendig, lærerne skrappe, disciplinen hård, og visse af pigerne på skolen er noget af en mundfuld. Her bryder man sig ikke om klynkeri. Justice trækker i skoleuniformen og prøver at holde modet oppe, hjulpet på vej af notesbogen og et spirende venskab.

Voksenlæserens tanker vandrer uundgåeligt til omgangstonen i Agatha Christies krimier og Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-mysterier, som også udfolder sig i et engelsk miljø i denne tidsperiode. Der er spænding, gådefuldhed – og en slags engelsk gemytlighed. Folk slås ihjel, jovist, men det raffinerede mysterium vægter højest. Ingen blodige beskrivelser. Børn, der ellers ikke er så meget til spændingsgenren, kan godt holde ud at læse bøgerne.

Det er ikke kun mysterier, Justice har sans for at gennemskue. De sociale dynamikker mellem de 5 piger, der deler sovesal, gennemskuer hun også hurtigt og sætter ord på. Justice er et særligt bekendtskab. Hun er på en og samme tid gammelklog og utraditionelt tænkende.

Allerede på vej i taxaen hen til kostskolen opsnapper Justice, at en person for nyligt er død derhenne. Hun går straks i gang med at forhøre sig nærmere om Marys død. Et hemmeligt brev beder Justice møde op ved det hjemsøgte stortårn ved midnatstid. Derfra tager mysteriet fart. På netop det tidspunkt, hvor et voldsomt snevejr afskærer kostskolen fra omverdenen. Ingen forsyninger kan komme ind. Ingen hjælp kan nå frem. En morder er iblandt dem.

Mit navn er Justice – Mordene på Highbury House
Skrevet af Elly Griffiths
Godt oversat af Julie Rotne
Gads Børnebøger, 2020

236 sider

Mit navn er Justice – Smuglernes hemmelighed (bind 2) er også udkommet på dansk. De to bøger kan læses uafhængigt af hinanden.

Målgruppe: 10-13 år
Type: Krimi, detektivmysterie, spænding, engelsk kostskolemiljø i 1930’erne

Facebooklinkedin

2 kommentarer til “Mit navn er Justice – Mordene på Highbury House (10-13 år)”

 1. Er det mon muligt, at du også skriver lix og lettal på facts om bøgerne. Jeg er læsevejleder og vil gerne vide niveauet for den enkelte bog, før jeg anbefaler en bog. Ved godt at det kan være lidt misvisende nogle gange.
  Super med denne side.

  1. Nicoline Dahlberg

   Hej Lone
   Jeg lover at skrive lix- og/eller lettal på de læsebearbejdede bøger, hvor disse tal er anført. Boganbefalingerne, der ligger på bloggen lige her og nu, er dog ikke læsebearbejdede. Men hvem ved, det kan kan være, det kommer …
   Bedste hilsner Nicoline

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!