Her følger en opsamling med udvalgte klimabøger til store børn – udgivet i første halvdel af 2021. Tre meget forskellige bøger anbefales. En spændingsbog, en sørgmunter fortælling med sci-fi elementer og et hverdagsnært drama.
(Se også klimabøger til yngre børn (6-13 år))
Himlen over i morgen (14-16 år)
af Ida-Marie Rendtorff
Gyldendal, 2021
238 sider
Vi befinder os i en nær fremtid. Det forenede Norden manipulerer med klima, vejr og vind. Gairas mor forsvinder på vej til et tv-interview om miljø, hvor hun skal ind og være en kritisk stemme.
Gaira og hendes veninde forfølger spor i sagen, som politiet sidder overhørig. Uhyggen kommer for alvor krybende, da det står klart, at nogen overvåger Gaira, når hun søger efter sin mor. Gaira kæmper en ensom kamp for at opretholde en hverdag for sin lillebror og for at hemmeligholde sit eftersøgningsarbejde.
Som læser føler man sig hurtigt hjemme i den fiktive fremtid. Klimaproblemer, flygtningestrømme og politisk magtspil får et tankevækkende tvist. En bog med spænding, timing og et godt sammenskuet plot.
Fønix (12-14 år)
af Hanne Kvist
Høst & søn, 2021
154 sider
Den er gal med klimaet. Ofre må gives, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at få det på ret køl igen. Men hvilke ofre er vi klar til at give? Hvad er præsidenten klar til at ofre, og hvad er den hjemløse? Og er menneskeheden overhovedet værd at satse på?
Fra en fjern galakse dumper drengen uden navn ned i Annas klasseværelse, i forbindelse med en eksplosion i fysisklokalet. Iført jakkesæt og bare fødder står han der pludselig. Anna tiltrækker skæve eksistenser, og et venskab bliver til mellem de to. De kalder ham Fønix, og der sker i sandhed sære ting i kølvandet på denne dreng. Skolens kakaoautomat forsvinder ned gennem gulvet i et uforklarligt sammenfald, og så kan han noget med fugle. Han giver dem liv, hvis de er døde.
Fønix kaster et nyt blik på vores verden. Hvad ender han med at konkludere? Skal ”de udvalgte” redde menneskeheden? Historien er krævende og kuriøs. Og relevant og interessant! Hanne Kvist kan noget helt særligt, når hun lader det komiske og groteske tørne sammen til en sørgmunter fortælling. Til den stærke læser.
Kærlighed og klimakrise (- eller sådan redder du ikke verden) (11-13 år)
Tilde-serien, bind 3
af Trine Bundsgaard
Gyldendal 2021
124 sider
Er man til hverdagsnære klimaproblematikker, er tredje bind af Tilde-serien et godt bud. Bogen kan læses uafhængigt af de to første bøger.
De tre veninder Tilde, Lucca og Ofelia har hver deres måde at tackle klimakrisen på. Lucca trækker de to veninder med ind i den forestående klimademonstration. Lucca er blevet veganer og er kompromisløs, når det gælder klimaet. Det kommer til kontroverser med Ofelia, der gradbøger sit klimaengagement.
For Tilde er klimakampen præget af afmagtsfølelse, angst og uoverskuelighed. Oksekød og flyrejser er skidt. Det er ikke nok at være vegetar. Man bør være veganer. Tilde er smaskforelsket i Isak og vil gerne have nyt tøj, inden hun skal mødes og spille basket med ham. Men så er der alt det der med, hvor meget det forurener. Det er svært at være så fuld af kærlighed og klima på samme tid.