Klimabøger

Klimabøger 2021 (6-13 år)

Klimabørn kalder til kamp! Det sidste års tid er der udgivet en sand bølge af klimabørnebøger. Her følger en opsamling med udvalgte skønlitterære klimabøger fra det første halvår af 2021. Børnene tager klimakampen på sig og kæmper mod forstokkede voksenvaner eller ligefrem kriminelle miljøsyndere.

(Se også klimabøger til store børn (11-16 år))

Bogen De sorte svaner

Klodeklubben – De sorte svaner (6-10 år)
af Ruth Lillegraven
godt oversat fra norsk af Anne Krogh Hørning
Turbine, 2021
97 sider

Stranden er fuld af plasticaffald, og en dag er de smukke hvide svaner sovset ind i olie. Børnene Vera, Sigurd og Milo forfølger deres mistanke om, hvem der står bag olieforureningen. Men hvad stiller man op, når hverken journalister eller politi vil lytte til ens fortælling? Gemytligt norsk drama med fine spændingselementer. Bogen er let læst og velegnet til selvlæsning fra ca. 9 år.

Bogen Banditter i CO2-habitter

Banditter i CO2-habitter (10-13 år)
af Ry Kristensen
Petunia, 2021
87 sider

Anton går mest op i gaming. Jonas går op i at redde verden fra forurening og CO2. Drengene opdager, der er noget galt med vandet i åen. Fisk ender med bugen i vejret, og Jonas bliver alvorlig syg og ender i respirator, efter han er faldet i åen. Anton forfølger forureningssporet i Jonas’ fravær. Der er noget med de der mænd i sorte habitter, og de er bestemt ikke ufarlige at sætte sig op imod. En bog med spænding og fart over feltet. Antons computerekspertise bliver uundværlig i den vilde jagt.

Bogen Økodeller og svinestreger

Økodeller og svinestreger (10-13 år)
Serie: Klimakrigerne, bd. 1
af Henrik Nilaus
Gyldendal, 2021
163 sider

Efter at have talt om klimaforandringer og Greta Thunberg henne i skolen beslutter Emma, Malthe og Mathilde sig for at blive klimakrigere. De kæmper for kødfrie dage og cykelferie i stedet for fly til Kreta. Emmas storesøster, Sofie, er bestemt ikke med på ideerne, og så er hun også lige blevet kæreste med svineavlerens søn.

Bogen er lidt moraliserende, og humoren rammer måske heller ikke helt rent. Til gengæld er den et fint modsvar på den magtesløshed, mange børn placeres i, når de hører om klimakrisen. Her i bogen griber børnene i hvert fald til handling i den helt nære hverdag. Bogen vil have et publikum blandt børn, der kan lide denne spejling.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!