Mange børn har svært ved at finde nyt læsestof, når de har læst sidste bog i Harry Potter-serien. Det er som om, der ikke rigtig er noget, der kommer op på siden af Potter. Herunder finder I en håndsrækning til at komme videre. Vælg en af de 3 nedenstående strategier – eller kør dem alle sammen på én gang.
Strategi #1
Dulm Potter-savnet ved at læse bøger, der minder om Potter-bøgerne.
Amari og Nattens Brødre (10-14 år)
af B. B. Alston
oversat af Elisabeth Kiertzner
Carlsen, 2021
Da Amari lægger hånden på krystalkuglen, går den helt amok. Som fordelingshatten i Potteruniverset kan krystalkuglen sige noget om aspiranternes magiske evner og personlighed. Og pigen Amari er noget helt ud over det sædvanlige. Læs anbefalingen af Amari og Nattens Brødre (klik her).
Nevermoor – Morrigan Crows magiske prøvelser (10-14 år)
af Jessica Townsend
oversat af Charlotte A. E. Glahn
Gyldendal, 2018
Pigen Morrigan er forbandet. Hun får skylden for alle ulykker, der sker i hendes hjemby, og hun er blevet sat i udsigt, hun skal dø på sin 11-års fødselsdag. Heldigvis reddes hun til Nevermoor af den løjerlige Jupiter North. Ligesom Potter skal Morrigan lære sine magiske evner at kende, og så bliver fornedrelse ellers vendt til oprejsning.
Universet i bøgerne minder meget om Harry Potteruniverset. Fyldt med magi og fantasifuldhed. Konkurrencer, hvor fairness kæmper mod de beskidte tricks. Og magiske skabninger er der også.
Strategi #2
Udlev din indre fantasynørd. Læs andre gode fantasyserier, du ikke kan få nok af.
Lyntyven (12-14 år)
Serie: Percy Jackson
af Rick Riordan
Carlsen, 2015
Drengen Percy Jackson er ikke nogen almindelig dreng. Der sker sære og voldsomme ting i hans kølvand. Det viser sig, Percys far er en græsk gud, og Percy således halvt menneske halvt gud. I forbindelse med lejren for halvguder, som Percy sendes til, kommer han helt tæt på de store guder. Uforsætligt lægger Percy sig desværre ud med selveste Zeus.
Rick Riordan skriver med humor og spænding og et storslået fortælledrive. Der er græske guder og mytologiske væsner for fuld udblæsning.
En umådelig spændende, lidt uhyggelig og virkelig fængende bogserie, hvor fantasy forenes med nordisk mytologi og tilføjes lidt kærlighedsdrama.
Den 17-årige Anne er synsk og kan se folks fortid. Bestemt ikke en evne, hun er glad for at trækkes med. Anne kender ikke noget til sine forældre og har boet hos plejefamilier og på institution hele sit liv. Nu bor hun alene med sin hund, Monster. I gymnasiet møder hun Mathias og Luna, og for første gang i Annes liv udvikler det sig til et egentligt venskab.
Men så er det, mordene på rødhårede piger begynder, og Anne kommer også i fare. Kan de have noget med Annes tilbagevendende mareridt at gøre …
Spektrum – Leoniderne (12-16 år)
af Nanna Foss
Gyldendal, 2020
Første bog i den populære serie Spektrum. Bøgerne byder på et interessant persongalleri, og hver bog skifter synsvinkel til en ny fra gruppen af unge, man følger.
Emilie er bedste venner med den blinde Alban og hans lillebror Linus. En nat drømmer Emilie om en fascinerende dreng. Hun vågner og laver en tegning af ham. Chokeret kan hun konstatere, at den selvsamme dreng starter i hendes klasse dagen efter. Sammen med sin tvillingesøster. Men det er langt fra det eneste mystiske, der sker.
Emilie, hendes to venner, tvillingerne og den komplicerede Adriana – en noget uhomogen gruppe – bringes sammen i forbindelse med en skoleopgave om universet. I forening kan de 6 unge frembringe et særligt kraftfelt, og lidt efter lidt afslører de magiske evner sig også, som de hver især tilsyneladende er i besiddelse af.
Strategi #3
Læs noget andet godt i en helt anden genre. Bred din læsesmag ud, så der bliver flere gode bøger at vælge imellem.
Morderens abe (8-16 år)
af Jakob Wegelius
ABC, 2019
Hvorfor ikke kaste sig ud i et gemytligt mordmysterie?
En dybt fascinerende og smuk bog, skrevet på maskine af aben Sally Jones, der også pryder forsiden. Hendes ejer og ven, Mester, bliver uforskyldt idømt en længere fængselsstraf for et mord, han ikke har begået. For at bevise hans uskyld drager aben jorden rundt med det mål at finde Alphonso Morro – den påståede “myrdede” – i live.
Vi tages med på det vildeste og mest forunderlige eventyr. Fabelagtigt fortalt og med en masse flotte illustrationer, der i skøn forening gør denne kleppert af en bog til en pageturner.
Den rustne verden – Flugten fra Danmark (8-13 år)
Adam O.
Høst, 2019
Man kan også få sig en sikker succes med det dystopiske sci-fi-drama, der originalt beretter om Danmark i en nær fremtid. I Flugten fra Danmark er vores kære fædreland endt som en gigantisk ubeboelig losseplads. Befolkningen har nu bosat sig under en beskyttende plexiglasckuppel i Grønland.
Læs anbefalingen af bogserien (klik her)
Alfred og gabestokken (10-13 år)
af Jesper Wung-Sung
Høst, 2018
99 sider
Alfred og gabestokken er helt uden for genre og kategori. En helt igennem anderledes fortælling – på den rigtig gode måde.
På torvet står Alfred i gabestokken og råber fornærmelser efter folk, der passerer forbi. Han har stået der så længe, at ingen længere ved, hvorfor han er der. Men hver gang han har chancen for en konges benådning, kan han ikke dy sig for en ny majestætsfornærmelse. Kongerne skifter, rotterne skifter, men Alfred er og bliver den samme og ældes heller ikke.
Men noget sker, da Alfred møder Rebekka. Hun lader sig ikke sådan skræmme væk.
Dybt original og tankevækkende bog, som gør indtryk på både børn og deres voksne.