Bøger, der fænger fra første side

Hvis det er svært at få taget hul på en bog, kan det være rart med en bog, der kommer hurtigt fra start. Ingen lange optakter og væven rundt. En bog, hvor man bare er i gang med det væsentlige fra første side. Bøgerne her er gode opstartsbøger, hvis man synes, det er hårdt at komme i gang med læsningen. De har en handling, der hurtigt fænger og fastholder læseren.

Et par af dem er skrevet, så børn og unge med læsevanskeligheder også kan læse dem. De samme bøger egner sig godt til læseren, der går i baglås ved synet af tykke bøger med massive tekstsider, og som bare gerne vil have en fed fortælling serveret lidt rapt.

Bogen Jeg byttede min bror på internettet

Jeg byttede min bror på internettet (9-12 år)
af Jo Simmons
Gad Børnebøger, 2019
303 sider


Jonny er godt og grundigt træt at sin storebror. En dag han sidder ved computeren, popper en annonce op fra søskendecentralen. Med et enkelt klik kan man bytte sin søskende til en ny. Det bliver et ”Ja tak” fra Jonny, der klikker, og fluks får en ny bror ind ad døren i erstatning. En bror der, nå ja, … måske ikke helt er som brødre er flest. Ikke helt den bror, Jonny havde drømt om.

En skrupskør fortælling om de vanvittige søskende-alternativer, Jonny får på prøve. Bogen går lige på og er i gang med det samme. Allerede på bogens første sider takker Jonny ja til søskendecentralen. Selvom bogen er på 303 sider, er den hurtigt læst.

Bogen Løb eller dø!

Løb eller dø! (10-14 år)
Bind 1 af Gamerklassen
af Helle Perrier
Calibat, 2019
84 sider

Martin og Jamal spiller computerspillet Zombieræs. Det er egentlig ikke fordi, de plejer at nå særlig langt i spillet. Men den her dag sker der noget helt vildt. Pludselig er det kun de to drenge og selveste ”Kongen”, den legendariske Zombieræs-spiller, der er tilbage i spillet og skal kæmpe om at blive spillets vinder. Noget uventet sker, og Kongen kommer ikke til at tilgive dem lige med det samme.

En rigtig sjov historie, hvor vi starter første side midt inde i en bane af Zombieræsspillet. Vi følger drengene, da de på mærkværdig vis udtages til en gamerturnering med hotelindkvartering og som håbløse noobs jagtes af Kongen. Men Martin og Jamal er nu ikke så lette at få ram på, som man skulle tro. Bogen er god underholdning, hvad enten man er vild med at game eller ej.

Bogen En lille hvid løgn, en kæmpe katastrofe

En lille hvid løgn. En kæmpe katastrofe (11-14 år)
Bind 1 i Sille-serien
af Annegerd Lerche Kristiansen
228 sider

Sille er så heldig at blive optaget i skolens band. I bandet er også Ruben, som hun er helt forgabt i. For at få Rubens opmærksomhed fortæller Sille en hvid løgn. Ikke noget særligt. Bare noget om, at hendes far er en lidt mere berømt musiker, end han egentlig er. Det ender tåkrummende pinligt for Sille – og virkelig sjovt for læseren.

En god chick lit-roman med en hovedperson, der hele tiden kommer galt af sted i jagten på den store kærlighed. Allerede på bogens første side dumper vi ind i den første pinlige hændelse.

Bogen Festival

Festival (13-16 år, lix 15)
af Sara Ejersbo
Gyldendal 2019
116 sider

Ida er på Roskildefestival for første gang. Hun har fået lov til at være der to overnatninger. Sammen med veninden Karla. Men næppe har de fundet sig en teltplads, før Karla finder sammen med Noah og dermed overlader Ida lidt alene på festivalen. Ida er den introverte type, der ikke rigtig bliver vred og siger fra. Noah og hans gode ven Jacob deler telt, og da Karla og Noah ender i Noah og Jacobs telt, inviterer Ida Jacob over i deres. Her ender hun – mod sin vilje – med at være sammen med Jacob. Men hvad er egentlig op og ned i historien? Er det et overgreb? Eller er Ida bare for dårlig til at sige fra, så man forstår det? Bogen behandler problematikken på nuanceret og tankevækkende vis og uden at dømme nogen parter.

Let at læse. Kan læses af unge med læsevanskeligheder. Egner sig også godt, hvis man gerne vil læse en kort og fængende historie.

Bogen Slenderman

Slenderman (13-16 år, lix 11)
af Kit A. Rasmussen
Gyldendal 2020
99 sider

Tobias og hans gode ven Victor tager billeder af hinanden ude i en skov. De har fundet det gode foto-spot med en væltet træstamme i den mørke skov, som de på skift stiller sig under, så det ligner, de løfter stammen. Billederne bliver alletiders til Instagram. Men så er det, de opdager, at en skygge har sneget sig ind. En sort silhuet af en mand – uden ansigt. Men kun på billederne af Tobias. De så ellers ikke et menneske ude i skoven. Ved at søge på nettet finder Tobias ud af, det må være Slenderman. Slenderman er set mange forskellige steder i verden. Han har fangarme, og nogle hører ham som en stemme inde i deres hoveder. Tobias vil undersøge det nærmere. Han tager tilbage til skoven. Denne gang alene …

Let læst roman. Kan læses af unge med læsevanskeligheder. Eller hvis man bare gerne vil læse en spændende historie, der ikke er så teksttung.

Vil du se flere bøger, der hurtigt fænger? Tjek Børnenes favoritter.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!