Bogen Tove - en lille digter

Tove – en lille digter (5-10 år)

Tove Ditlevsen for de 5-10-årige? Hvad i alverden! Kan Tove Ditlevsens liv omsættes til godt læsestof for min søn på 8? Ja, det kan det – på forunderlig vis. Så mesterligt fint. For Tove – en lille digter sætter fokus på barndomserindringerne, som en væsentlig del af Tove Ditlevsens forfatterskab cirkler omkring. Bogen beretter i øjenhøjde om barndommens lyse og mørke stunder, sådan som Tove Ditlevsen oplevede dem.

Bogen kan læses langt ned i alder, men fra 7 år vil barnet være i stand til at reflektere lidt mere over det, der fortælles. De fleste børn vil synes om bogen, da der fortælles om noget, de kan relatere til, og som rammer dem. Især god til børn, der kan lide bøger, der vækker forundring og eftertanke.

Hvert opslag har noget vedkommende at sige til den forudsætningsløse barnelæser. Og hvert opslag peger ud i Tove Ditlevsens forfatterskab og vækker mindelser hos den voksenlæser, der allerede kender noget til forfatterskabet. I bogens intro og outro illustreres Tove Ditlevsen sammen med den klaprende skrivemaskine. Der ligger en rygende cigaret i askebægeret, og der står et tomt vinglas – og den voksne ved hvorfor, selvom den del af historien ikke fortælles eksplicit.

”Piger kan da godt blive digtere”, brød min søn min højtlæsning af, da vi læste om faren, der fortæller Tove, at det kan piger ikke. Tove Ditlevsens erindringer gør indtryk. Det er fortællinger, man ikke lige sådan glemmer. Der er den hjerteskærende beretning om den lille Tove, der har glædet sig usigeligt til skolestart og allerede har lært sig selv at læse. Og hvordan noget i hende brister, da lærerinden fortæller, at det er helt galt at kunne læse på forhånd, fordi man da lærer at læse på en forkert måde. Men der er også den sjove historie om at bede om flødekager, når man er sendt til bageren efter gammelt franskbrød.

Imponerende, som Line Jensen på så få sider får tegnet et tidsbillede frem af mellemkrigsårenes baggårde. Hun fanger stemninger fra Toves skoletid og familierelationer og opsummerer et forfatterskab. Med en enkel og naivt ekspressiv streg og opslag i gråblå og støvet rosa sætter Line Jensen en helt særlig stemning – et sælsomt mix af forstemthed og drømmende poesi. Bogen ender lykkeligt med, at den unge Tove får udgivet sine digte. Sådan som hun drømte om hele sin barndom. Lille Toves historier, fantasi og drømme finder deres plads. Pigen, der føler sig anderledes og udskammet, får oprejsning. Historien afsluttes før Ditlevsens personlige deroute og selvmord.

Barndomshistorierne fortælles til læseren, der selv befinder sig i barndommen. Barnelæseren lærer en væsentlig digter at kende på en måde, der er meningsfuld for barnets perspektiv. Forfatterskabet kan passende tages op igen i teenageårene, når den store svære kærlighed trænger sig på. Sådan kan man så fint tage et forfatterskab ind bid for bid til den alder, det passer til.

Tove – en lille digter
Skrevet og tegnet af Line Jensen
Grønningen 1, 2020
45 sider

Målgruppe: 5-10 år

Type: At føle sig anderledes, hovedet fuld af historier, livet i 1920’erne og 1930’erne, at blive digter, biografi.
Læs også: I samme serie har Louise Rosenkrands skrevet og tegnet bogen Margrethe – en lille dronning (5-10 år). Om Dronning Margrethe.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!