Tom Gates - Min geniale verden

Tom Gates – Min geniale verden (8-12 år)

Vild med Wimpy Kid? Så er Tom Gates-serien sikkert også et hit!

Miljøet i Tom Gates-bøgerne er dog engelsk og ikke amerikansk, og hovedpersonen Tom er også lidt yngre end Greg fra Wimpy Kid. Humoren i de to serier minder meget om hinanden.

Tom sidder og tegner i skoletimerne. Han kan bedst lide at sidde på bagerste række, så han kan tegne i fred for lærerens stikkeblik. Bogsiderne har karakter af Toms dagbogsskriblerier, og hans tegninger væver sig ud og ind mellem teksten, Sådan som de kreative elevers kladdehæfter i folkeskolen også så ud med margin fuld af tegnerier. Det samme hjemmetegnede udtryk efterstræbes i Wimpy Kid-bøgerne. Personligt synes jeg bedre om billedsiden i Tom Gates. Her virker tegningerne lidt mere ”autentisk børnetegnede”, og de har en dynamik og umiddelbarhed og naivitet, jeg godt kan lide.

I Tom Gates-serien hører vi om en række morsomme og selvudleverende hændelser, der beskriver hovedpersonens ulyst til skolearbejde, familiepinligheder og en evig rivaliseren med storesøsteren. Tom elsker at drive sin storesøster til vanvid – og hun ham.

Vi hører om dagen, hvor Tom skal skolefotograferes. Hvordan hans forsøg på at få fotoet til at ligne et af dem fra musikmagasinet får et meget uheldigt udfald. Vi hører om den ydmygende skole-hjem-samtale, hvor klasselæreren læser alle Toms selvfabrikerede forældre-sedler højt med dårlige forklaringer på, hvorfor han ikke kan deltage i idræt eller spise grøntsager på skoleudflugten. Vi hører om den mest frygtelige campingtur med familien, og lærer hvorfor man aldrig skal slå telt op lige ved en å, når der er stormvejr på vej.

Målgruppen er sat til 8-12 år. Jeg ville nok vente med serien til barnet er 9 år. Toms forelskelse i Amy og hans selvbevidsthed, når der tages skolefotos, forestiller jeg mig, barnet skal være lidt ældre for rigtigt at kunne identificere sig med. Men børn er selvfølgelig forskellige.

Der er mange illustrationer og kun lidt tekst på hver side. Så det er en bog, man suser igennem med høj fart. Når der skal selvlæses, kan det være en motivationsfaktor, at man hurtigt får læst en tyk bog.

Serie: Tom Gates
Tom Gates – min geniale verden (bind 1)
Forfatter og illustrator: Liz Pichon
Oversat af Kim Langer
Høst, 2016
238 sider

Målgruppe: 8-12 år
Type: Illustreret dagbog, humor, en række morsomme episoder fra hverdagslivet

Andre populære illustrerede dagbøger: Wimpy Kid, Max Crumblys uheldige eventyr, Nikkis dagbog, Myntes dagbog

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!