Imperiets arvinger

Imperiets arvinger (11-14 år)

Grebet af Star Wars og den nye Mandalorian-bølge? Så gå ombord i den nye sci-fi-serie Imperiets arvinger med et fortælle-drive, der tilfredsstiller selv den mest rastløse børnelæser.

”Mit barn vil kun se den og den serie fra Netflix, hvilken bog skal jeg tage med hjem?” Det spørgsmål har forældre stillet mig flere gange på biblioteket. At koble bogvalget op på noget, barnet i forvejen søger og kan lide, er en fin strategi. Bogserien Imperiets arvinger har givet mig et nyt kort at spille, når der skal bogmatches ud fra, hvad barnet serie-ser.

I Bortført (bind 1) forsvinder Elias’ og Alices mor pludselig. En række uheldige omstændigheder får politiet til at tro, deres far har slået hende ihjel. Hvis moren skal findes, må børnene selv stå for efterforskningen. Sporet bringer dem ud i en skov, og under stor dramatik ender de i … et rumskib.

Så er vi i gang. Der er fjendtlige rumskibe, Imperiet, dusørjægere, rumvæsner i de særeste afskygninger og alverdens forskellige planeter. Rumskibet, de flyver med, leder efter et tidligere besætningsmedlem, der er forsvundet, og det bliver klart, at der er en sammenhæng med børnenes mors forsvinden. Børnene er med andre ord havnet på det helt rigtige rumskib.

For nylig bingewatchede vi i familien herhjemme de første 2 sæsoner af den nye Mandalorian-serie – en Disneyproduceret parallelhistorie til den ikoniske Star Wars-filmrække, der til forveksling ligner filmene (Star Wars-specialister vil muligvis protestere her). Star Wars-feberen brød ud i lys lue hos os, og det lader til, Disney Plus kommer til at holde den ved lige med flere sæsoner og en god gang merchandise.

Jeg følte mig således godt rustet, da jeg læste Imperiets arvinger. Med det samme var jeg klar på, hvad en ”dusørjæger” er for en størrelse i rumgalakse-terminologi, og når der tales om Imperiet, fik jeg også straks en masse billeder og forventninger frem. Beskrivelsen af rumskibes vilde teknologiske finesser lagde sig ligesom ind i rækken af alle de rumskibsopfindelser, jeg i mine mange timers serie-forslugenhed allerede havde stiftet bekendtskab. Mandalorian-fans må uundgåeligt synes om denne nye bogserie.

Historien spilder ikke tiden på overflødige miljøbeskrivelser, men bruger lige præcis de ord, der skal til, for at drive handlingen fremad, fremad, fremad. Lige noget for den rastløse type børnelæser, der let taber interessen undervejs i en fortælling.

Bøgerne er ikke stor litteratur. Men det gør ikke noget. De kan noget i kraft af temaet, spændingsniveauet og deres rappe fortælletempo. Illustrationerne undervejs sætter ekstra kulør på historien. Stilmæssigt er de ikke min kop the. Men det gør heller ikke noget. For objektivt set de er flotte og passer godt til serien. De har rod i tegneserietraditionen med spændstige idealkroppe, og jeg synes også, der ligheder at finde fra animationsudtrykket i Fortnite og andre spilverdner. Blitzlys forstærker fart og kraft ved hurtigflyvning og kampscener. Med lilla, blå og armygrøn som nogle af rumuniversets dominerende mystificerende farvetoner.

Jeg vil især anbefale serien til den yngre del af sin målgruppe, de 11-12-årige. Men er barnet meget til det Star wars-lignende univers, kan man godt gå højere op – og også ned til 10 år, hvis barnet er okay med nogle halvblodige beskrivelser og tanken om en forsvunden mor.

Serie: Imperiets arvinger
Bortført og Jernrosen (bd. 1 og 2)
Af Oskar Källner

Illustreret af Karl Johnsson
Godt oversat fra svensk af Maria Roslev
Gyldendal, 2021

176 sider/184 sider

Målgruppe: 11-14 år
Type: Sci-fi, rumskibe, rumvæsner, spænding, mysterieløsning

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!