Foto af bogen Dumme lorteblomst

Dumme lorteblomst (6-10 år)

Et barn vil tegne en blomst, en flot blomst. Men tegningen ligner ikke den blomst, barnet så for sig og drømte om at tegne. Det ender i råb og skrig og vild kamp mellem blomsteruhyret og barnet. Blomsten vinder kampen. Hele stuen er raseret, og barnet krakelerer bogstaveligt talt som et stykke porcelæn.

Dramaet er et hverdagsscenarie i de fleste børnefamilier. Alle børnelæsere med bare en lille smule tegneambitioner kender skuffelsen og raseriet, når lortetegningen ikke ligner det, man satte sig for.

“Dumme lorteblomst” er tydeligvis også et billede på den kunstneriske proces, hvor kunstneren til stadighed må sande, at den uopnåelige kunstens blomst aldrig lader sig fuldstændig indfange i værket. Vi følger den svære proces med overhovedet at komme i gang og den bitre erkendelse af ikke at kunne udføre planen, som man så for sig. Men heldigvis, afslutningsvist, skildres også beruselsen, når man endelig giver sig hen til tegneprocessen og ikke vil stoppe igen, selvom der skal ryddes op.

Bogen er en påmindelse om processen ethvert menneske må gennemgå, hvis man vil udleve og indfri sine ideer og drømme her i livet.

En fattet voksenstemme kommenterer løbende barnets dramatiske tegneproces på en måde, der både afdramatiserer og indgyder mod. Og inspirerer til børnetegning, til kunst eller til at forfølge sine ideer. Kom så, prøv nu. Det bliver alligevel aldrig, som du havde tænkt dig. Bogen er en trøst og en opmuntring til barnet og til kunstneren – til alle dem, der går i gang og giver det et forsøg.

”Hvad skal jeg tegne – en lorteblomst?” spurgte min 10-årige mig i forleden, da han tog sine nye posca-tuscher frem. Her hjemme har vi fået en lille sjov indforståethed med de der lorteblomster. Vi møder dem mange steder, og kender dem alt for godt.

Jan Oksbøl Callesen vandt – meget velfortjent – Kulturministeriets illustratorpris for børne- og ungdomsbøger 2022 med ”Dumme lorteblomst”.

Klik her, og lån bogen på biblioteket. Eller køb den hos din lokale boghandler.

Dumme lorteblomst
af Jan Oksbøl Callesen
Jensen & Dalgaard 2022
60 sider

Målgruppe: 6-10 år
Emne: kreativitet, tegning, selvkritik, overvindelse af vrede

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!