Bogen De tog vores hus

De tog vores hus (12-16 år)

Livet i Ungdomshuset, Jagtvej 69. Den dramatiske rydning i 2007. Er den historie overhovedet interessant for dagens teenager? De tog vores hus gør begivenhederne vedkommende. En rebelsk fortællerstemme, der også rummer en god portion skrøbelighed, siger noget vigtigt om ungdomsliv og aktivisme og giver perspektiver, der rækker længere end Nørrebro. Vi lever os ind i det forfriskende ønske om at gøre verden til et bedre sted, og vi ser, hvordan bagsiden af et flammende idealistisk fællesskab kan se ud.

Bogen er spændende læsning for teenageren med meninger, lyst og vilje til at sætte sit præg på verden. Men er også interessant nok for dem uden. Forældre, som havde deres gang i ”ungeren”, kan også læse med og tage en tur ned ad Memory Lane.

15-årige Olivia er kedet til døde af sine klassekammerater i den lokale folkeskole og er helt igennem desillusioneret i forhold til verden, der omgiver hende. I et kontant ligefremt talesprog beretter hun om det sammenbragte familiepatchwork, hun befinder sig i, der udadtil består af veluddannede kreative forældrekræfter, men indadtil har slagsider, der maltrakterer hendes selvfølelse.

Med ungdommelig fandenivoldskhed sætter hun sig selv fri og scorer sin lærervikar, Jakob, der selv ikke er andet end en teenager. Man afventer efterspillet og historien om lærervikaren, der mister sit job pga. forholdet til en elev. Men den udebliver og tager i stedet retning af fortællingen om et kærlighedsforhold, der former Olivia på godt og ondt. Som trækker hende ind i miljøet i Ungdomshuset og bliver hendes livs ”defining moment”.

Olivia befinder sig i en slags dobbeltforelskelse i Jakob og i Ungdomshuset. Fællesskabet føles så rigtigt, og hun kaster sig ud i demoer og anholdelser. Historien fortælles på afstand af begivenhederne, i et tilbageblik fortalt af den noget ældre Olivia – i nutid. Måske derfor sniger der sig også en mere moden og undersøgende tilgang til aktivismefællesskabet ind, parallelt med den unge Olivias ildsjæleblik.

Noget hænger ikke helt sammen for Olivia med den der anarkisme. Her træder skrøbeligheden ind. For et stærkt fællesskab lader sig ikke gradbøje. Hvis man er med, køber man ind på hele pakken.

Kampen for det gode ender ikke altid lykkeligt, sådan som barndommens fantasylæsning ellers gjorde. Olivia barnetros styrter i grus sammen med Ungdomshuset.

De tog vores hus emmer af et ungt smittende engagement i omverdenen. Jeg vil stikke den i hånden på bibliotekets teenagere og håbe, den vil inspirere dem til at gøre verden til deres egen. Ville noget med det fordømte liv, der er lagt i deres hænder. Mene noget om det. Uanset projekt og politisk ståsted. Med en bog i hånden, der højtråbende og nænsomt inspirerer og balancerer.

På forlagets hjemmeside kan man læse et fint interview med forfatteren (tjek Q&A med forfatteren på siden her), der indvier os i hendes tanker om aktivisme.

De tog vores hus
Skrevet af Laura Eidnes Bregnhøi
Gads Forlag, 2021
195 sider

Målgruppe: 12-16 år

Type: Ungdomshuset Jagtvej 69, aktivisme, fællesskab, frihedstrang, kedsomhed og desillusion, sammenbragt familie

Læs også: Tag gaden tilbage (14-16 år) af Sanne Munk Jensen og Sarah Engell, hvor hovedpersonen også kæmper for at finde sin plads i fællesskabet.

Facebooklinkedin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!