Æggets forbandelse henter sin magi i alt det forunderlige, der skyller op på stranden. Alt det, man finder på lange gåture langs havet. Ting af ukendt oprindelse, der får tankerne til at vandre og historier til at opstå. Havfruetårer (slebne glasskår), skaller, dinosaurknogler, plasticlegetøj – og et barn, hovedpersonen Herbert Lemon, der skyllede op på stranden i en citronkasse og end ikke huskede sit eget navn ved ankomsten. Æggets forbandelse er dejlig kuriøs.
De fleste børn vil fascineres af bogens særlige stemning. Bogen indeholder magiske elementer uden at være fantasy. Det er nærmere en slags magisk realisme, hvor skrøner bliver til virkelighed i tåget vejr. Bogen er fin til både selvlæsning og højtlæsning og vil egne sig fortræffeligt til at læse på ferien ved havet.
Havnebyen Undervig er fyldt med glade badegæster om sommeren. Men nu er det vinter, og byen har skiftet karakter. Tåget gus, bidende havblæst og lyssky eksistenser indfinder sig på denne årstid. Det maritime tema gennemsyrer hele historien. Byens borgere har navne, der er relateret til havet: Hr. Bløddyhr, Sebastian Ål, Malle Muk og Fru Fossil.
Herbert Lemon er ansvarlig for hittegods på Hotel Nautilus. Gods, der tilsyneladende aldrig bliver hentet. Kufferter, der er over 100 år gamle. En aften dumper en jævnaldrende pige, Violet, pludselig ind ad kældervinduet til hittegodseriet. Hun er kommet for at indlevere sig selv som hittegods, idet hendes forældre forsvandt for 12 år siden og efterlod deres sko på havnemolen og deres baby, hende selv Violet, på hotelværelset. Hun afkræver Herbert at hjælpe med at finde sine forældre, sådan som det er hans opgave at finde ejermænd til indleveret gods. Modstræbende indrulleres han i efterforskningsarbejdet.
Hittegodseriet har en helt særlig status. Herbert sørger for en god varme til alle de fundne ting hen over vinteren, og der føres sirligt notater i en læderindbunden protokol om omstændigheder omkring hver enkelt genstands bortkomst. ”Lost and found”-temaet er at finde i mange afskygninger. Fru Fossil er professionel strandsamler og finder alverdens ting og sager langs stranden, som hun sælger i sin butik Det Maritime Mekka. Visse af de fundne skatte udstilles endda på byens museum. Der søges og findes i Undervig.
Undervig er en verden fuld af skrøner. Helt centralt er sagnet om Malamanderen, et havuhyre. Undervigs Loch Ness-uhyre så at sige. Især i tåget vejr er der folk, der ser den lige så tydeligt – halvt menneske halvt fisk med sylespidse tænder, klohænder og lysende øjne. Nogen er ligefrem blevet bidt af den. Men efterfølgende er folk i syv sind om, hvorvidt de nu også virkelig så Malamanderen. Sådan er det så sært i Undervig: Man hører en kat tale klart og tydeligt, men kort efter bliver man i tvivl, om det bare skyldtes havgusen i ens ører.
Spørgsmålene i bogen er mange: hvem er den ubehagelige mand, der jagter Violet, og hvis ene hånd er erstattet af en bådshage? Og hvad har Violets forældres forsvinden med Malamanderen at gøre?
Det forlyder, at Malamanderens lysende røde æg kan opfylde ens højeste ønske. Visse mennesker er fuldstændig besatte af tanken om den magt, sådan et ønske kan afstedkomme. Et kapløb trækker op. Deltagerne vil gøre hvad som helst, for at ægget bliver deres, og Herbert og Violet bliver nødt til at være med i opløbet.
Æggets forbandelse
Serie: Malamander, bind 1
Af Thomas Taylor
Godt oversat af Signe Lyng
Alvilda, 2021
244 sider
Målgruppe: 9-13 år
Type: Hittegods, fundne ting på stranden, sagn og skrøner, et havuhyre, mysterier
Læs også: Bent Hallers Magnolia af Skagerrak (5-9 år), der også handler om et magisk strandfund, og om et overnaturligt havvæsen der overrasker. Ligeledes fortryllende læsning til sommerhusturen ved havet.